dimarts, 5 de maig del 2009

Cuinat d'estiu

Aquest mes l'event de HEMC té per tema "Pensa globalment,menja localment", La idea m'ha agradat molt i m'he decidit a fer una recepta amb productes cultivats o elaborats a prop de ca meva, a la comarca de l'Anoia. L'estrella del plat és el cigronet de l'Alta Anoia el millor ciuró que he menjat mai, és gustosíssim i quasi no té pell.

La recepta està inspirada en la manera que tenim a Mallorca de cuinar el llegum quan comença a fer caloreta, amb molts verdura i sense posar-hi carn ni embotit.

Ingredients:
1 manat de bledes
1 ceba tendra
3 tomàtigues de ramallet
1 gra d'all
1 patata
sal
Aigua

Totes les verdures han estat conreades a Jorba, o sigui que tots els productes els trobo a menys de 20 quilòmetres de casa, a excepció de la sal, que és del Trenc (a l'Anoia no tenim salines). També s'hi pot posar pastanagó, espinacs, carabassí...

Primer de tot, posam l'oli dins l'olla i sofregim primer l'all, després la ceba tendra i finalment les tomàtigues de ramellet. Quan hagui agafat un bon coloret hi afegim l'aigua i la sal. Ara no sabria dir la quantitat però val més que no n'hi poseu massa perquè si no semblaran ciurons rentats.

Llavors, tallam la patata a daus i també li afegim Mentre ho tenim al foc hem de rentar molt bé les bledes (com que són collides a l'hort sempre tenen algun caragol o cuc pasturant per damunt). En tenir-les ben netes les hem de tallar i les afegim al brou. Quan la verdura sigui cuita és el moment d'afegir els ciurons i si cal, rectificar de sal, i deixar que facin l'últim bull.

8 comentaris:

  1. Sargantana, doncs una recepta ben sana, deliciosa i amb productes de la terra!! Un 10!!
    Petons!

    ResponElimina
  2. Sargantaneta bonica. Desconeixíem els cigronets de l'alta anoia! que bo aquest plat que ens has cuinat. un petó

    ResponElimina
  3. Hola Sarganta. T´he conegut per l´HEMC i passo a fer-te una visita. M´agradat molt el teu blog I aquesta recepta te la pinta de ser molt bona i cassolana . No coneixia el Cigronet de l´Alta ANoia i ves per on, clickant en l´enllaç que has possat , m´assabento que el proper dissabte 9 de Maig, devant el Mercat de Santa Caterina fan la primera mostra gatronòmica de L´Anoia, on promocionaràn , entre d´altres, el Cigronet. Que bé, i aniré segur. Si vols pasarte per el meu blog, on seràs molt ben rebuda, aquí tens l´enllaç:
    http://caudecuina.blogspot.com
    Salutacions

    ResponElimina
  4. M'agrada aquesta recepta ara que fa calor, tens raó que a l'estiu les llegums es mengen millor si no van tan carregades de carn... Jo tampoc coneixia els cigrons de l'Anoia, però segur que són boníssims ;)

    ResponElimina
  5. Una gran recepta de territori!
    Els cigronets m'encanten, jo també desconeixia els cigrons de l'Anoia.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Sargantana; -L'hort del sol- Bona aportació al HEMC, els cigronets de l'Alta Anoia, una espècie realment molt i molt bona, jo sí que el conec i he cuinat moltes vegades amb aquest cigronet. Jo vaig a la cooperativa de Calaf a buscar-lo. Que vaigui de gust Sargantana¡. Josepb -menja de bacallà.

    ResponElimina
  7. Jo cuino normalment els cigrons amb bledes, però no hi poso res més. Em sembla molt interessant aquesta barreja de verdures. Sempre és millor així que amb tocino, com es fa normalment. Jo que sóc amant dels productes de l'hort, aquesta versió me l'apunto.
    Una abraçada, i gràcies per entrar a la meva cuina.

    ResponElimina
  8. ¡Una contribución perfecta! Muchas gracias.
    Un beso.

    ResponElimina